“Hier heb ik lang op gewacht”

WK-MTB-4X-Bo-van-Burgsteden

Hij is pas zeventien, maar Bo van Burgsteden is de eerste Nederlander sinds Joost Wichman (drievoudig Europees kampioen 4X) op het WK MTB Fourcross (4X). Wij spraken hem op de ochtend van de kwalificatie.

“Hier heb ik lang op gewacht”, begint Bo het gesprek. “Ik heb er zin in en ben er klaar voor. Ik heb gisteren de eerste baantraining gehad en dat is goed gegaan. Er waren wat dingen waar ik van tevoren mijn twijfels over had, maar die zijn nu uitgesloten. Ik ga ervoor.”

MTB Fourcross

Hij rijdt al een aantal jaren – naast het BMX’en wat hij fulltime deed – ook soms op de fourcross bike. Bo heeft besloten om zich, na 12 jaar actief te zijn op de BMX, de komende jaren meer te richten op het fourcrossen en het BMXen op een laag pitje te zetten. Na een aantal jaren de fourcross in Winterberg gereden te hebben (waaronder tweemaal winst bij de junioren) wilde hij kijken wat de mogelijkheden waren om voor Nederland op het WK 4X uit komen. Het was immers al lang geleden dat een Nederlander aan de start stond.

“Als we dit doen, dan gaan we er ook vol voor!”Bo van Burgsteden

Ik heb contact gezocht met bondscoach Gerben de Knegt en hij vertelde me dat ik bij internationale 4X-wedstrijden goede prestaties neer moest zetten bij de elite mannen.” Als jongen van – toen net – 17 jaar was dat een mooie uitdaging voor Bo. “Klopt. Maar ik zei al meteen: ‘Als we dit doen, dan gaan we er ook vol voor!’.” Hij werd vervolgens zevende in zijn eerste Fourcross wedstrijd bij de elite mannen en behaalde afgelopen zondag nog een knappe vijfde plek nadat hij terug was gezet vanwege ‘het raken van een paaltje’ wat niet is toegestaan. “Daardoor moest ik in de B-finale rijden i.p.v. dé finale en strijden om plek 5. En dat is gelukt.”

Doelstelling

De beste 32 plaatsen zich via een kwalificatieronde voor de grote finale op vrijdag 2 augustus. “Verwachtingen heb ik eigenlijk nooit, want dan kan het alleen maar tegenvallen. Maar mijn doel is om top 16 te rijden. Ik weet van mezelf dat ik niet onderdoe voor de andere renners en ik weet hoe het spelletje in elkaar zit. Ik moet alles op alles zetten en elk rondje beet pakken om door te gaan.” Als hij de finaleronde haalt, dan ziet Bo wel wat het hem brengt. “Mocht dat lukken, dan wordt het genieten en stap voor stap aankijken hoe het gaat. Top 16 is mijn hoofddoel, daar ga ik voor.”

WK MTB 4X Bo van Burgsteden

Trots en speciaal

Vader Chiel is vooral trots. “Op fietsgebied is het niveau in Nederland erg hoog. Kijk alleen al naar de Tour de France, de EK’s en WK’s MTB, BMX, noem maar op. Maar Bo en Tristan (verwijzend naar downhiller Tristan Botteram) zijn twee jonge jongens die deze ‘gravity-sporten’ op de kaart zetten.” Ook Tristan is namelijk in Italië waar hij de wereldbeker downhill rijdt. Hij werd vorig jaar nog negende op het WK in Lenzerheide. “Ik gun het die jongens zo. Het is wat anders dan wat anderen doen. Het is juist leuk dat zij iets anders doen. Dat maakt het meer speciaal.”

Nederland vertegenwoordigen

De mountainbiker uit Amersfoort beseft zelf ook hoe mooi deze kans is. “Ik ben erg blij dat ik hier mag staan en met trots het Nederlandse shirt mag dragen. Ik ben Gerben de Knegt daar heel dankbaar voor. Hij is doorslaggevend geweest dat ik hier nu sta, in Italië op het WK MTB Fourcross. Ik heb er zin in en ben er klaar voor.”


Over het WK MTB Fourcorss (MTB 4X)

Het WK MTB Fourcross (4X) is ook dit jaar in Val di Sole (Italië), tijdens de UCI MTB wereldbeker. Het is het vijfde jaar op rij dat het WK in Val di Sole wordt gereden.

MTB Fourcross is een korte wedstrijd waarbij vier rijders tegen elkaar strijden op een technische 600 meter baan met (dubbele) sprongen, bochten en meerdere obstakels. De snelste twee rijders gaan door naar de volgende ronde. De andere twee liggen eruit, want er zijn geen tweede kansen.

Bron: www.knwu.nl/magazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *