BMXprotect wie zijn dat eigenlijk? Een geschiedenislesje…

TerraCotta Team 1988

Het wordt zo langzamerhand tijd om wat meer te gaan vertellen over de mensen achter BMXprotect (en BMXtrofee) en de geschiedenis van beide bedrijven, want er zijn maar weinig mensen die weten dat beide bedrijven niet zomaar uit de lucht zijn komen vallen.

Het is 1975 als de familie Blanker start met Terra-Cotta pottenbakkerij. Vazen, potten, en allerhande keramiek verlaten in de jaren daarna in steeds grotere aantallen de werkplaats; het bedrijf groeit als kool. In de jaren ‘80 komt er een nieuwe afzetmarkt bij: trofeeën. Allemaal handgemaakt in een werkplaats in Rotterdam.

In diezelfde periode wordt de familie besmet met het fietscrossvirus. De sport is stevig in opkomst in Nederland en de kinderen van de familie Blanker hebben er veel plezier in.

Dit contact met de fietscrosssport zorgt voor een nieuwe stap van het bedrijf: sportprijzen in alle soorten en maten. Vele BMX ‘ers uit de jaren ‘80 en ‘90 gaan ieder weekend naar huis met een beker afkomstig van Terra-Cotta sportprijzen.

schijndel W4 1993
Met een W6, W5 en een W2 al in de pocket, eindigt Marsha haar carrière en laatste WK in 1993 met een W4.

Dochter Marsha is echter niet alleen bezig met het vervaardigen van trofeeën, die is ook druk met het verdienen van prijzen op haar BMX-fiets. In 11 seizoenen racen bouwt ze een mooie erelijst op, met daarin vele overwinningen en podiumplaatsen op nationaal en internationaal niveau. De slagroom op de taart is een W2 in 1987 in het mekka van de BMX; Orlando Florida, USA. Na het WK in Schijndel in 1993 waar ze 4e wordt, besluit Marsha op 24-jarige leeftijd om de fiets aan de wilgen te hangen en een nieuwe richting in te slaan.

Ze heeft ‘haar’ Hans ontmoet. Hans, naast fervent honkballer, een hardwerkende techneut, krijgt de mogelijkheid om in de VS te gaan wonen en werken. Marsha hoeft niet lang na te denken over deze kans. De twee verhuizen naar de VS om daar een nieuw leven op te bouwen.

In 2009 besluiten de ouders van Marsha het bedrijf over te doen aan hun dochter en schoonzoon, meteen krijgt het bedrijf nieuw elan doordat Hans en Marsha besluiten alles wat ze over bedrijfsvoering in de VS geleerd hebben, te integreren in Terra-Cotta.

Als de zoons van Hans en Marsha belangstelling blijken te hebben voor BMX is het cirkeltje rond. Hans en Marsha zien dat de BMX-wereld op het gebied van trofeeën wel een impuls kan gebruiken en dus krijgt Terra-Cotta sportprijzen er een nieuw familielid bij: BMXtrofee.nl.

10704389 956014367758591 78929669654834053 o

De door BMXtrofee ontworpen bekers gaan het hele land door en in 2014 mogen ze zelfs de prijzen voor het WK in Nederland leveren.

Maar dat is niet genoeg. Ze ontdekken ook dat het in Nederland relatief moeilijk is om aan goede protectie te komen voor BMX’ers. De markt is klein, maar het aanbod ook. De handelsgeest en de ervaring met de sport wordt de basis voor BMXprotect.

BMXprotect moet een bedrijf worden met service hoog in het vaandel en (iets wat Marsha nog uit haar eigen BMX-jaren weet) ze wil behalve service bieden en geld verdienen ook ‘iets’ terug doen voor de sport. Nadat het bedrijf er is, de eerste voorzichtige stappen gezet zijn en er gebouwd kan worden aan de naamsbekendheid, is het tijd om ‘iets’ voor de sport te gaan doen. Dat wordt een team. Sponsoring en naamsbekendheid gaan zo hand in hand.

e95b292d a6c8 4ae8 ab8a a692271b1612

Na wat denkwerk zijn Marsha en Hans eruit. Het Team BMXprotect moet bestaan uit goede bmx ‘ers zijn, maar het moeten vooral ook aardige, enthousiaste rijders zijn. Het moet passen. Passen bij Hans en Marsha, passen bij de uitstraling van het bedrijf en onderling moeten de rijders passen bij elkaar.

Image 26

Inmiddels zit het eerste seizoen er op. Het team is er, het plezier is er, de successen zijn er. Maar vooral, het is gelukt om rijders bij elkaar te zetten die goed met elkaar overweg kunnen en die sociaal zijn net zo belangrijk vinden als goed presteren. De sfeer in de teamtent is goed en de mannen en vrouwen helpen en steunen elkaar.

Hans en Marsha hebben de boel op de rails; het bedrijf loopt, de website is vernieuwd en de voorbereidingen voor volgend seizoen lopen. Wie weet is er over een tijdje reden om deze geschiedenis aan te vullen met nog meer mooi nieuws…

Als je niets wilt missen van dat nieuws is het een goed idee om je onderaan deze pagina in te schrijven voor de nieuwsbrief .

0238f0b4 9ffe 4c76 a253 b9421fd7ec86

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *